Torille kimmeltävä taideteos ”Peili”

Lamminrahkan torin rakennustyöt ovat käynnistyneet ja samalla myös torille tulevan taideteoksen tekeminen.

Torin taideteoksesta käytiin avoin kilpalu keväällä ja Kangasalan kaupunki aloitti heti kilpailun ratkettua neuvottelut teoksen toteuttamisesta kilpailun voittoehdotuksen jättäneen kuvanveistäjä Riitta Huttusen kanssa. Huttusen teos osoittautui kuitenkin mahdottomaksi toteuttaa annetussa aikataulussa kohonneiden materiaalihintojen sekä teoksen vaatiman haastavan valutekniikan johdosta. Torin teoksen toteuttaa siksi kilpailussa toiseksi sijoittunut kuvanveistäjä Pekka Jylhä.

Jylhä on tehnyt lukuisia julkisen tilan teoksia eri puolille Suomea. Lamminrahkan torin elegantti teos ”Peili” koostuu neljästä peilikiiltäväksi hiotusta teräsrenkaasta, jotka muodostavat ikään kuin kimaltelevan korun Lamminrahkan torille.

Teokselta toivottiin toiminnallisuutta, joka muutenkin on ollut torisuunnittelun tavoitteena. Teoksen kanssa voikin olla kosketuksissa eri tavoilla – kiiltävä pinta peilaa ympäristöä ja kokijoita ja maiseman muutokset heijastuvat teoksen pinnalla kuin elävät kuvat. Teokseen saa koskea ja se mitoitetaan myös esimerkiksi kiipeilyn kestäväksi.

Lamminrahkan tori valmistuu kesällä 2023, jolloin myös teos asennetaan paikoilleen. Peili-teos tulee olemaan ensimmäinen Lamminrahkaan valmistuva taideteos, joka on rahoitettu Lamminrahkan yhtiömuotoisten asuintonttien rakennuttajilta kerätyillä lumovoimamaksuilla.