Asukkaille

Juuri sopivan kokoinen

Lamminrahka on tarpeeksi suuri ollakseen vireä ja tarpeeksi pieni ollakseen kodikas ja turvallinen. Kaikki peruspalvelut ovat kävely- ja pyöräilymatkan päässä kotoa ja bussit liikennöivät jo nyt. Lamminrahka on luonnonläheinen ulkoilijan unelma. Metsä on jokaiselta kotiovelta enintään sadan metrin päässä.

Alueelle rakennetaan omistus-, asumisoikeus- ja vuokra-asuntoja ja monenlaisia talotyyppejä. Lisätietoa Lamminrahkan asuntotarjonnasta täältä.  Seuraavat pientalotontit tulevat haettavaksi uudelta pohjoisen asemakaavan alueelta arviolta 2026.

Asuntotarjonta

Liikut helposti joukkoliikenteellä, pyörällä ja autolla

Lahdentietä (vt12) pitkin kulkevat linja 41 ja linja 42, jotka pysähtyvät Lamminrahkan eritasoliittymän pysäkeillä. Lisäksi lamminrahkalaisia palvelee linja 29 (Lamminrahka-Finlayson-Rahola), joka tulee Lamminrahkan keskustaan.

Nyssen Reittiopas

Lamminrahkaan on raitiotievaraus TAYS:lta Koilliskeskuksen ja Risson kautta Mossin puistokadulle. Lamminrahkaan on varattu paikat kahdelle pysäkille, toinen alueen keskiosiin ja toinen keskustaan, molemmat Mossin puistokadun varrelle. Lamminrahkan ratahaaran yleissuunnitelma valmistui keväällä 2021. Rakentaminen on ajoitettu 2030-luvulle.

Seuturatikkaverkko, yleissuunnitelma 2021 | JPG

Lamminrahkan pyöräilyinfra on suunniteltu uusimpien ohjeiden mukaisesti. Isoimmilla kaduilla on nopeat ja turvalliset pyöräkaistat ja yhdistettyjä kevyen liikenteen väyliä ei juuri ole. Katuverkon lisäksi valittavana on aina myös metsäalueilla kulkeva, ympäri vuoden kunnossapidetty vaihtoehto. Keskeisimmille bussipysäkeille on rakennettu pyöräilyn liityntäparkit ja koulukeskuksen pyöräparkeissa on huomioitu myös tavarapyörät ja pyöräkärryt.

Lamminrahkan pyöräliikenneverkko 2023 | JPG

Lamminrahka kytkeytyy eritasoliittymän kautta suoraan valtatieverkkoon ja olet muutamassa minuutissa valtatiellä 9 sekä Tampereen kehätiellä. Tampere-Helsinki -moottoritielle ajat kymmenessä minuutissa.

ASUKASPYSÄKÖINTI
Lamminrahkan alueella on 11 eri paikassa mahdollisuus pysäköidä ajoneuvo katujen varteen maksullisella asukaspysäköintiluvalla. Lupa maksaa 20 euroa kuukaudessa ja niitä myönnetään yksi per asukas. Asukaspysäköintipalvelu on täysin digitaalinen ja toimii omalla eParking-sovelluksella tai selaimen kautta. Asiakaspalvelun hoitaa eParking.
Pysäköintiluvan varausohje
eParking-sovelluksen käyttöohje

Pysäköintialueita on Rissonkadun, Kuurankadun, Haltijankaaren sekä Taikakiepin varrella. Pysäköintialueista on ilmoitettu omalla sinipohjaisella liikennemerkillä ”Asukaspysäköintiluvalla L ilman aikarajoitusta”. Tarkempi kartta pysäköintialueista on esitetty alla.

Pysäköintialueet | JPG

Koulutaival lähellä luonnon helmassa

Lamminrahkassa lapsi voi käydä koulutiensä päiväkodista yläkoulun loppuun asti. Päiväkoteja on suunnitteilla kaksi, toiminnassa hyödynnetään vehreän lähiympäristön mahdollisuuksia. Alueen ensimmäinen päiväkoti on jo toiminnassa.

Lamminrahkan yhtenäiskoulu (luokka-asteet 3-9) rakennetaan Lamminrahkan keskustaan, pienten lasten yksikön yhteyteen. Alkuopetus (luokat 1-2) on pienten lasten yksikön yhteydessä. Ensimmäinen vaihe (alakoulu) on valmiina ja toinen vaihe (yläkoulu) valmistuu arviolta 2030.

Lamminrahkan koulu

Yhtenäiskoulun pedagoginen käsikirja | PDF

Koulukeskuksen suunnitelmat

Kesä 2023

Pienten lasten yksikkö ja alakoulu valmistuu

2030

Yläkoulu valmistuu (arvio)

Keskustaan palveluita ja viihtyisyyttä

Tori on Lamminrahkan ydin. Se rakentuu päivittäistavarakaupan ja koulukeskuksen väliin, liikuntapuiston ja ratikkapysäkin viereen. Torille tulee esiintymislava penkkeineen, liikkumaan innostavaa taidetta, paikat myyntikojuille, isot pyöräparkit ja vehreyttävää metsäistä puustoa. Toria reunustaviin rakennuksiin varataan tilat kahviloille ja ravintoloille.

Lamminrahkan keskustan pääkadun varrella on kivijalkaliiketiloja sekä tilaa vaikkapa kahvilapöydille ja myyntikojuille. Kukkivat puut reunustavat katua, jonka varrella on useita pyöräparkkeja. Liiketilojen välissä on pysäköintiaukio asiointia varten.

Koulukeskuksen ja torin kulmaan, pääkadun varrelle tulee kirjastoauton pysäkki. Lähimmät kirjastot ovat noin kolmen kilometrin päässä Vatialassa ja Koilliskeskuksessa. Lähin terveyasema on niin ikään Vatialassa ja lähimmät kauppakeskittymät Lentolassa ja Koilliskeskuksessa.

Palvelukartta | PDF

Torin näkymäkuva | GIF

Liikuntapuisto palvelee kaikkia

Lamminrahkan liikuntapuisto rakennetaan aivan keskustaan, tärkeimpien kulkureittien risteykseen ja torin sekä koulukeskuksen jatkeeksi. Liikuntapuisto tarjoaa myös koululaisille monipuoliset liikuntamahdollisuudet. Myös päiväkotilapset pääsevät helposti pelaamaan, luistelemaan ja hiihtämään, kun kentät ja reitit ovat aivan vieressä.

Liikuntapuistoon tulee tekonurmikenttä, peliareena, padel-kenttä, fitness-puisto, juoksusuora ja hyppypaikka. Talviaikana tekonurmikentällä on kaukalo ja erillinen luistelukenttä. Lamminrahkasta lähtee latu, joka yhtyy Kauppi-Kirkkoharju -latuun ja siitä edelleen koko itäisen Tampereen ja Kangasalan latuverkkoon. Lamminrahkasta pääsee siis hiihtäen vaikka TAYS:n alueelle.

 

Liikuntapuiston suunnitelma | JPG

Luontoliikuntaa ja muita harrastuksia

Lamminrahka on kolmen laajan ulkoilualueen solmukohdassa: lännessä Kauppi-Niihama, idässä Kirkkoharju ja pohjoisessa Aitovuori. Ulkoilureittiverkon varrella ovat mm. Halimasjärven, Soukonvuoren ja Lemposen lehdon luonnonsuojelualueet. Lamminrahkaan tulee useita valaistuja ja ympäri vuoden kunnossapidettyjä ulkoilureittejä.

Vartin pyörä- tai bussimatkan päässä on

Useita hevostalleja

Suomen suurin koiraurheilukeskus Niihamassa

Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue (hiihto, pulkkailu, suksikross, bmx, rantalentopallo, maastoratsastus, kuntoportaat, laavu jne.)

Pitkäjärven skeittipuisto ja Kyötikkälän urheilukeskus

Kaukajärven ja Liutun uimarannat, soutu- ja melontastadion, sauna ja avanto, kaupunkikanootit

Halimasjärven, Halimajärven, Liutun ja Näsijärven Olkahistenlahden uimarannat

Näsijärven Tasanteen venesatama

Tampereen Tenniskeskus, Tampereen Frisbeegolfkeskus ja Tammer-Golf

Perheliikuntakeskus Hippa

Sisu-halli (voimistelua, parkouria, temppuilua, lentopalloa ym.)

Linnainmaan Padel-halli (Padel Tampere)

• Halimasjärven luonnonsuojelualue ja retkikohde

Kaupin ulkoilualue, Soukonvuoren luonnonsuojelualue, Niihaman luontopolku (3 km) ja Niihaman maja

Kolme ulkoilualuetta ja satoja kilometrejä reittejä

Harrastus- ja liikuntapaikat kartalla | PDF

Hyvinvointia Lamminrahkassa

Hiilijalanjälkesi jää pieneksi

Lamminrahkan keskustaan, yritysalueille ja Rissonkadulle tulee kaukolämpö. Osalla Lamminrahkan tonteista voidaan myös hyödyntää maalämpöä. Kattojen lappeet suunnataan niin, että niille voidaan asentaa aurinkokeräimiä.

Lamminrahkassa asuintonteilla jätteet viedään keskitetysti lähikeräyspaikoille. Jokaisella keräyspaikalla on kaikki jätelajit ja varaus myös muoville. Etäisyys tontilta lähikeräyspaikalle on enintään 200 m. Valmiit keräyspaikat näet täältä.

Infoa jätteen lähikeräysjärjestelmästä | PDF

Kestävä Lamminrahka

Lumovoimaa taiteesta ja viherympäristöstä

Lamminrahkan koulukeskukseen, torille, kaduille ja viheralueille toteutetaan julkista taidetta alueen rakentumisen tahdissa. Taide toteutetaan osana Kangasalan kaupungin investointeja sekä rakennusliikkeiltä kerättävillä lumovoimamaksuilla. Taiteen lisäksi lumovoimamaksuilla tuodaan esille viherympäristön lumovoimaa esimerkiksi lahopuuaidoin, lohkarepenkein ja väliaikaisin taideteoksin sekä järjestetään tapahtumia. Tavoitteena on myös, että Lamminrahkassa asukkailla olisi matala kynnys järjestää myös itse tapahtumia. Lamminrahkan ensimmäiset taideteokset ovat eritasoliittymän Lehdet- ja meluseinien Varpuset –taideteokset (ROP-taiteilijaryhmä).

Lumoava Lamminrahka -taideohjelmaLamminrahkan taidekartta

Ota yhteyttä

Tea Jylhä

projektipäällikkö
tea.jylha@kangasala.fi
040 133 6329

Teemu Valkolehto

geodeetti
teemu.valkolehto@kangasala.fi
050 596 9125

Hannu Tuohi

projektiasiantuntija
hannu.tuohi@kangasala.fi
040 194 1328