Lamminrahkan taide

Lumovoimaa taiteesta ja viherympäristöstä

Lamminrahkan koulukeskukseen, torille, kaduille ja viheralueille toteutetaan julkista taidetta alueen rakentumisen tahdissa. Taide toteutetaan osana Kangasalan kaupungin investointeja sekä rakennusliikkeiltä kerättävillä lumovoimamaksuilla. Taiteen lisäksi lumovoimamaksuilla tuodaan esille viherympäristön lumovoimaa esimerkiksi lahopuuaidoin, lohkarepenkein ja väliaikaisin taideteoksin sekä järjestetään tapahtumia. Tavoitteena on myös, että Lamminrahkassa asukkailla olisi matala kynnys järjestää myös itse tapahtumia. Tällä sivulla pääset tutustumaan Lamminrahkaan toteutettuihin teoksiin sekä tuleviin taiteen suunnitelmiin.

Kangasalan ympäristö ja taideohjelma
Lumoava Lamminrahka -taideohjelma
Lamminrahkan taidekartta

NINNI LUHTASAARI: HARHAILEVAT AJATUKSET

Harhailevat ajatukset on taiteilija Ninni Luhtasaaren vuonna 2023 toteuttama moniosainen taideteos, joka on sijoitettu Lamminrahkan koulukeskukseen. Kokonaisuuteen kuuluvat Ajatus karkaa -reliefin lisäksi KukkasyleilyLohdutusSolmussa ja Köynnöstäjä. Viiden suurikokoisen reliefin lisäksi koulukeskuksen tiloihin on kätketty 18 pientä uniikkia hahmoa. Reliefit on valmistettu käsin rakennetuista keraamisista laatoista, jotka on saumattu mosaiikkimaisesti yhteen. Luhtasaaren teosten teemat nivoutuvat tiiviisti luonnonläheisyyteen sekä nuoruuden haasteisiin ja haaveisiin.

Ninni Luhtasaari (s.1987) on tamperelainen kuvataiteilija ja muusikko. Luhtasaari on tullut tutuksi keraamisista veistoksistaan ja kirjontatöistään. Luhtasaari on pitänyt näyttelyitä ympäri Suomea ja osallistunut myös ulkomailla järjestettyihin yhteisnäyttelyihin. Taiteen tekemisen ohella hän esiintyy useissa yhtyeissä. Luhtasaari toteutti vuonna 2021 julkisen taideteossarjan Verson Itä-Helsinkiin Kukkaniityn päiväkotiin, ja se on toteutettu keraamisina reliefeinä päiväkodin seinille. Luhtasaaren teoksia löytyy mm. Nykytaiteen museo Kiasman ja Helsingin taidemuseo HAM:n kokoelmista.

 

PEKKA JYLHÄ: PEILI

Lamminrahkan torilla sijaitsee kuvanveistäjä Pekka Jylhän vuonna 2023 valmistunut taideteos Peili. Teos koostuu neljästä ruostumattomasta teräksestä valmistetusta ja kiiltäväksi hiotusta renkaasta. Teos on tarkoitettu toiminnalliseksi: siihen saa koskea ja sen äärellä voi olla. Peili kuvaa äärettömyyden maisemaa, joka kutsuu löytämään itsensä ja kokeilemaan omia rajojaan.

Taiteilija Pekka Jylhä (s. 1955) on yksi Suomen tunnetuimmista kuvanveistäjistä. Jylhä on toteuttanut useita julkisen tilan teoksia eri puolille Suomea, ja niistä tunnetuin on vuonna 2000 valmistunut Urho Kekkosen muistomerkki Lähde Helsingin Finlandia-talon vieressä. Jylhä on saanut töistään palkintoja ja tunnustuksia, ja hänet on palkittu Pro Finlandia -mitalilla vuonna 2007. Jylhällä on ollut lukuisia näyttelyitä Suomen lisäksi myös ulkomailla. Jylhän teoksia on mm. EMMA:n, Nykytaiteen museo Kiasman ja Valtion taideteostoimikunnan kokoelmissa.

ROP-TAITEILIJARYHMÄ: VARPUSET & KEVÄT JA SYKSY

ROP-taiteilijaryhmä on toteuttanut kaksi teosta Lamminrahkan liikenneväyliin. Kevät ja syksy on sijoitettu eritasoliittymään, ja se koostuu teräksestä valmistetuista muotoon leikatuista lehdistä. Teoksen väreinä on käytetty Lamminrahkaan suunniteltuja sävyjä, ja niistä muodostuu kaksi eri värimaailmaa eri puolille siltaa. Teoksen lähtökohtana on vuodenaikojen vaihtelu: se tuo liikettä ja väriä Lamminrahkaan vievään siltaan.

Melumuurin viisiosainen teossarja Varpuset ammentaa Lamminrahkan luonnosta. Varpunen on sympaattinen, leikkisä ja hauska lintu, joka arkisuudessaan jää usein vaille huomiota. Kuva-aiheissa lentäminen on pääosassa: lento kuvastaa liikettä, menemistä ja tulemista kodin, työn ja muiden matkojen välillä. Lintuhahmot ovat visuaalisesti voimakkaita ja värikkäitä. Teokset on toteutettu teippaustekniikalla, jolloin ne kestävät hyvin ohikiitävää vilkasta liikennettä.

Tamperelaiseen ROP-taiteilijaryhmään kuuluvat kuvataiteilija Tuomo Rosenlund ja diplomi-insinööri Pekko Orava. Poikkitaiteellisena projektina aloittanut taiteilijaryhmä on tehnyt teoksia paitsi näyttelyihin myös julkiseen tilaan, ja heidän näkyvimpiä julkisen taiteen teoksia ovat Taysin lastensairaalan sisäpihan Suoja sekä Pinninkadun alikulkusilta.

 

Ota yhteyttä

Tea Jylhä

Lamminrahkan projektipäällikkö
tea.jylha@kangasala.fi
040 133 6329

Teemu Valkolehto

geodeetti
teemu.valkolehto@kangasala.fi
050 596 9125