Lamminrahkaan Kangasalan ensimmäinen puukortteli – toteuttajiksi valittu Rakennusliike Tikirak Oy ja YH Kodit Oy

Puukortteli sijoittuu aivan Lamminrahkan keskustan tuntumaan, liikuntapuiston ja koulukeskuksen viereen, Rissonkadun varrelle. Kortteliin rakennetaan viiden kerrostalon lisäksi ensiasunnoiksi sopivia rivitaloasuntoja sekä korkeatasoisia hirsiparitaloja. Puukerrostalojen runko rakennetaan CLT-elementeistä eli ristiinliimatusta massiivipuusta ja asunnot ovat täysin valmiita työmaalle tullessaan. Myös julkisivut ovat puuta. Korttelin rakennusoikeus on 11 600 kerrosalaneliömetriä, mikä tarkoittaa arviolta noin 260 asukasta. Kerrostaloasunnoista osa on vapaarahoitteisia ja osa YH Kodit Oy:n kohtuuhintaisia asuntoja. Korttelin rakentamisen on määrä käynnistyä vielä tänä vuonna ja viimeiset rakennukset valmistuvat arviolta vuonna 2026.


Korttelin sijainti yllä punaisella.

Puukortteli (kortteli 1525) rajautuu kolmelta sivulta metsään ja ulkoilureitteihin, mutta se sijaitsee silti aivan Lamminrahkan palvelujen äärellä: Liikuntapuisto tekonurmi-, padel- ja luistelukenttineen ja fitness-puistoineen on aivan vieressä ja koulukeskukselle, torille ja keskustan palveluihin on noin sata metriä. Korttelin kohdalla on bussilinjan 29 pysäkit ja eritasoliittymän pysäkeille on vajaa 200 metriä.

Korttelin rakentaja valittiin kolmen hakijan joukosta, tontinkäyttösuunnitelman ja konseptinkuvauksen perusteella. Valintaan vaikuttivat muun muassa puun määrä rakennusten rungossa ja julkisivuissa, perheasuntojen määrä, ideat arjen helpottamiseksi sekä rakentamisen ja käytön aikainen hiilijalan- ja -kädenjälki. Tontinkäyttösuunnitelman laati Arkkitehtitoimisto Q’Ark Oy. Rakennusliike Tikirak Oy on urakoinut puukerrostaloja Tampereen Hervantajärvelle sekä Härmälään.


Korttelin puukerrostaloja Rissonkadun varrella.

Puun käytön lisäksi korttelin hiilijalanjälkeä pienentävät muun muassa vihreän sähkön käyttö rakentamisessa, aurinkopaneelit, käyttöveden säästötoimenpiteet, energiatehokas ilmanvaihto ja jäteveden lämmöntalteenotto. Julkisivun aukotusta optimoidaan energiankulutuksen näkökulmasta ja materiaaleiksi valikoidaan aikaa kestäviä. Korttelin toteutetaan sähköautojen latauspisteitä sekä sähkökäyttöinen yhteiskäyttöauto koko korttelin asukkaille. Tavoitteena on lisäksi tehdä vähintäänkin osa rakennuksista A-energialuokkaan.


Kortteliin rakentuu kerrostalojen lisäksi myös pientaloja.

Puukortteli oli viimeinen haettavana ollut Lamminrahkan eteläosan asemakaava-alueen asuinkortteli. Seuraavat asuinkorttelit tulevat haettavaksi Lamminrahkan pohjoisosan asemakaava-alueelta, arviolta 2024.