Lamminrahkan eritasoliittymä on valmistunut

Ojalan ja Lamminrahkan uusien kaupunginosien sisääntuloreitti Lahdentieltä, Lamminrahkan eritasoliittymä on valmistunut.

Avajaisia vietettiin paikan päällä eritasoliittymässä 26.8.2020.

Eritasoliittymä on aluksi vain työmaaliikennekäytössä. Liittymän valmistumisen kautta käynnistyy nyt sekä Tampereen Ojalan että Kangasalan Lamminrahkan kaupunginosien rakentaminen täydellä vauhdilla.Yleiselle liikenteelle liittymä avataan vuoden 2022 syksyllä, kun osa Lamminrahkan katuverkosta on valmiina.

Lamminrahkan eritasoliittymän rakennutti Pirkanmaan ELY-keskus ja urakoi Destia Oy.Rakentaminen kesti noin puolitoista vuotta. Risteyssillan kunnossapidosta vastaa jatkossa Kangasalan kaupunki, jonka katuverkkoon silta yhdistyy.

Niin eritasoliittymä kuin Mossin puistokadun rakentaminenkin ovat hyviä esimerkkejä Tampereen ja Kangasalan kaupunkien välisestä tiiviistä yhteistyöstä.  Muillakin osa-alueilla tehdään yhteistyötä: Tampereen Vesi toimittaa Lamminrahkaan puhtaan veden ja ottaa vastaan jätevedet. Tampereen sähkölaitos toimittaa kaukolämmön. Kangasala puolestaan rakennuttaa alueiden yhteisen koulun.

Kiertotalouden edistämiseksi ramppien penkereissä käytettiin Sulkavuoren jätevedenpuhdistamon louhetta. Lisäksi ramppien jakavissa rakennekerroksissa käytettiin betonimursketta.  Kiertotalouden edistäminen on osa Lamminrahkan tavoitetta olla pienen hiilijalanjäljen kaupunginosa. Muita keinoja ovat mm. uusiutuvista energianlähteistä tuotettava kaukolämpö, aurinkopaneelien suosiminen, energiatehokas rakentaminen, hyvät bussiyhteydet ja ratikkavaraus sekä yhteiskäyttöautot kortteleissa.

Urakassa rakennettuun meluvalliin sekä eritasoliittymän siltaan tuotiin taideteoksia elävöittämään maisemaa. Sillan kaiteissa leijailevat teräksiset, värikkäät lehdet ja meluseinää virkistävät eri vuodenaikoina kuvatut varpuset. Taideteokset toivottavat tervetulleiksi uusiin kaupunginosiin ja kuvastavat alueiden luonnonläheistä sijaintia. Teokset on suunnitellut tamperelainen ROP-taiteilijaryhmä (Tuomo Rosenlund ja Pekko Orava).

Lue myös Aamulehden uutinen aiheesta:

https://www.aamulehti.fi/a/d4698418-6c73-4d09-80df-3da5c8bbbca3