Varpuset lennähtivät Lamminrahkan eritasoliittymään

.        

Lamminrahkan eritasoliittymään rakennettuun meluseinään on valmistunut taideteos, jossa varpuset toivottavat alueelle saapuvat tervetulleiksi. Varpuset -taideteos koostuu viidestä kuvateoksesta, joissa esiintyy varpusia eri vuodenaikoina, nauttimassa luonnosta ja toistensa seurasta.

Lamminrahkan projektipäällikkö Sanna Karppisen mielestä teos kuvastaa hyvin Lamminrahkan tavoitteita metsän lomaan rakentuvasta vireästä kaupunkikylästä, jossa luonto innostaa liikkumaan.

Linnut ja luonnon elementit on toteutettu mustan, harmaan ja valkoisen sävyillä yksivärisille, kirkkaamman sävyisille taustoille, joiden värit kuvastavat Suomen neljää vuodenaikaa.

Teoksen on suunnitellut tamperelainen ROP- taiteilijaryhmä, joka on suunnitellut myös Lamminrahkan sillan Lehdet-taideteoksen. Ryhmän muodostavat kuvataiteilija (AMK) Tuomo Rosenlund ja diplomi-insinööri Pekko Orava. Teosten ideaa on työstetty yhdessä Kangasalan kaupungin Lamminrahka- projektin kanssa.

Kuvataiteilija Tuomo Rosenlund kertoo teoksesta ja sen symboliikasta:

“Varpunen valikoitui linnun malliksi, koska se symboloi positiivisia arvoja. Varpunen on levinnyt ympäri maailman ja se on yksi tunnetuimmista linnuista. Varpunen on aina viihtynyt ihmisen läheisyydessä, niin maanviljelyksessä kuin kaupungeissa.

Varpunen muistuttaa yhteisöllisyydestä, ilosta, kekseliäisyydestä ja ystävällisyydestä. Se on pieni, mutta onnellinen otus, joka esiintyy Lamminrahkan kuvissa intoa täynnä. Teosten piirrokset ovat yksinkertaisia ja helposti havaittavia ja katsottavia, koska niiden ohi ajetaan nopeasti. Värikäs tausta tekee niistä näyttäviä ja iloisia.”

       

Lamminrahkaan toteutetaan myös muuta taidetta Kangasalan ”Lumoava Kangasala” ympäristö- ja taideohjelman -mukaisesti. Kaupunginvaltuusto hyväksyi ohjelman maaliskuussa. Ohjelman tavoitteena on lisätä elinympäristön elämyksellisyyttä ja sitä kautta kaupunkilaisten hyvinvointia ja Kangasalan lumovoimaisuutta.

Taideteoksia tullaan toteuttamaan julkisiin tiloihin, kuten Lamminrahkan koulukeskukseen, torille, viher- ja katualueille. Teosten avulla saadaan kulkureiteistä elämyksellisiä jolloin ne houkuttelevat kulkemaan alueella jalan. Taidetta tulee myös leikkipuistoihin.

Taideteoksin koristeltu eritasoliittymä valmistuu kokonaisuudessaan elokuussa, kun päällystykset, vihertyöt ja tiemerkinnät saadaan valmiiksi. Aluksi eritasoliittymää käytetään vain työmaaliikenteeseen.

Lamminrahkan ja Ojalan kunnallistekniikan rakentaminen alkaa toukokuussa, kun Mossin puistokadun urakka käynnistyy. Lamminrahkan yhtiömuotoisten tonttien haku on paraikaa käynnissä ja kaupunkipientalo- ja omakotitalotonttien haku alkaa helmikuussa 2021.

Kangasalan kaupungin tiedote